Zastanawialiście się kiedyś czy Wasze dzieci wiedzą tak, zdaje się banalną, rzecz jak skąd bierze się jedzenie? Zapewne nie, bo każdy dorosły ma świadomość, że warzywa nie rosną na sklepowych półkach, ale co dla rodziców wydaje się naturalne, dla pociech niekoniecznie. Książka Emily Bone pokazuje w jak sposób rosną zboża, warzywa, owoce, nasiona, grzyby i co z nimi zrobić, aby nadawały się do spożycia.
Ta populano –naukowa pozycja dla najmłodszych ma świetne ilustracje Sally Elford, które wraz z dopiskami świetnie wprowadzają młodego czytelnika w temat produkcji jedzenia. Z pewnością warto po nią sięgnąć aby ugruntować wiedzę dziecka i ukazać, że świat nie jest taki prosty jakby mogło się wydawać i jak wiele pracy ktoś musi włożyć w produkty zanim znajdą się one w naszych domach.
Książka nie porusza tematu produktów odzwierzęcych. Nadaje się zarówno dla 3 latków jak i dla 7 latków. A znajdziecie ją na półce w Bibliotece Pana Kleksa.
Poleca: mgr Justyna Stachura
Książka dostępna w naszym e-katalogu!