"ZAPISKI CHIŃSKIEGO KUCHARZA PRZY WŁOSKIEJ PIZZY"
5 lat działalności naszego DKK podsumowałyśmy w gubińskiej pizzerni "Palmiarnia". Wspominałyśmy nasze pierwsze klubowe spotkania i wszystkie doszłyśmy do wniosku, że chcemy je kontynuować. Śmiałyśmy się, że o kuchni chińskiej dyskutujemy przy pizzy, potrawie typowo włoskiej. „Ostatni kucharz chiński” to książka autorstwa Nicole Mones, która łączy w sobie opowieść o zaskakujących kolejach ludzkiego losu ukazanych na tle jakże ciekawej i egzotycznej dla nas kultury Chin.
Główna bohaterka, Maggie to kobieta doświadczona przez życie, której trudno pogodzić się z tragiczną i bezsensowna śmiercią męża. Przełomem okazuje się telefon od współpracownika jej zmarłego męża informujący o tym, że być może Matt miał w Chinach dziecko. Jest to dla niej ogromne zaskoczenie, gdyż była przekonana o tym, że jej małżeństwo było niezwykle udane. Podejmuje zaskakującą dla samej siebie decyzję - postanawia polecieć do Chin i tam dowiedzieć się prawdy.
Zawodowo Maggie jest dziennikarka pisująca o o jedzeniu, ale nie o wykwintnych przyjęciach, tylko o zwykłym, dobrym jedzeniu dla wszystkich. Przy okazji osobistych dylematów bohaterka w czasie podróży postanawia napisać artykuł o chińskim kucharzu gotującym według starych zasad chińskiej sztuki kulinarnej opartej na klasycznych przepisach i pragnącym otworzyć własna restaurację.
Kuchnia chińska, którą dane jest poznać bohaterce i która się ona zachwyca w niczym nie przypomina znanej nam, Europejczykom tzw. kuchni chińskiej.
Nie jest to niczym dziwnym - wszak to tradycja kulinarna licząca sobie wiele stuleci. Razem z Maggie wędrujemy przez zaczarowany świat smaków chińskiej kuchni, ale również zagłębiamy się w jej historię, specyfikę oraz całą otoczkę kulturową z nią związaną. Książka to w dużej mierze pochwała chińskiej kultury jedzenia jak również znaczenia jedzenia w życiu Chińczyków. I tych sprzed wieków, i tych współczesnych. Jedzenie ma tu znaczenie mistyczne, a w przeszłości także ideologiczne, kiedy to znakomitych kucharzy uznawano za wrogów ludu, a wymyślą kuchnię za sprzeczną z założeniami polityki komunistycznych przywódców.
Spotkanie z potomkiem ostatniego chińskiego kucharza sprawia, że Maggie, Amerykanka z krwi i kości, poznaje kulturę i kuchnię Chin. Ta znajomość odmienia życie obojga bohaterów.
Zachęcamy do lektury tej książki nie tylko ze względu na kuchnię.