"ZAPISKI CHIŃSKIEGO KUCHARZA PRZY WŁOSKIEJ PIZZY"


5 lat działalności naszego DKK podsumowałyśmy w gubińskiej pizzerni "Palmiarnia". Wspominałyśmy nasze pierwsze klubowe spotkania i wszystkie doszłyśmy do wniosku, że chcemy je kontynuować. Śmiałyśmy się, że o kuchni chińskiej dyskutujemy przy pizzy, potrawie typowo włoskiej. „Ostatni kucharz chiński” to książka autorstwa Nicole Mones, która łączy w sobie opowieść o zaskakujących kolejach ludzkiego losu ukazanych na tle jakże ciekawej i egzotycznej dla nas kultury Chin.

Główna bohaterka, Maggie to kobieta doświadczona przez życie, której trudno pogodzić się z tragiczną i bezsensowna śmiercią męża. Przełomem okazuje się telefon od współpracownika jej zmarłego męża informujący o tym, że być może Matt miał  w Chinach dziecko. Jest to dla niej ogromne zaskoczenie, gdyż była przekonana o tym, że jej małżeństwo było niezwykle udane. Podejmuje zaskakującą dla samej siebie decyzję - postanawia polecieć do Chin i tam dowiedzieć się prawdy.
 

Zawodowo Maggie jest dziennikarka pisująca o o jedzeniu, ale nie o wykwintnych przyjęciach, tylko o zwykłym, dobrym jedzeniu dla wszystkich. Przy okazji osobistych dylematów bohaterka w czasie podróży postanawia napisać artykuł o chińskim kucharzu gotującym według starych zasad chińskiej sztuki kulinarnej opartej na klasycznych przepisach i pragnącym otworzyć własna restaurację.

Kuchnia chińska, którą dane jest poznać bohaterce i która się ona zachwyca w niczym nie przypomina znanej nam, Europejczykom tzw. kuchni chińskiej.

Nie jest to niczym dziwnym - wszak to tradycja kulinarna licząca sobie wiele stuleci. Razem z Maggie wędrujemy przez zaczarowany świat smaków chińskiej kuchni, ale również zagłębiamy się w jej  historię, specyfikę oraz całą otoczkę kulturową z nią związaną. Książka to w dużej mierze pochwała chińskiej kultury jedzenia jak również znaczenia jedzenia w życiu Chińczyków. I tych sprzed wieków, i tych współczesnych. Jedzenie ma tu znaczenie mistyczne, a w przeszłości także ideologiczne, kiedy to znakomitych kucharzy uznawano za wrogów ludu, a wymyślą kuchnię za sprzeczną z założeniami polityki  komunistycznych przywódców.

Spotkanie  z potomkiem ostatniego chińskiego kucharza sprawia, że Maggie, Amerykanka z krwi i kości, poznaje kulturę i kuchnię Chin. Ta znajomość odmienia życie obojga bohaterów.
Zachęcamy do lektury tej książki nie tylko ze względu na kuchnię.

PICT0146PICT0147

Fundusze Europejskie dla rozwoju Lubuskiego.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.