„Podróż na sto stóp" Richarda C. Morais"a to - jak napisało wydawnictwo Bellona- „wibrująca kolorami, zapachami i smakami kuchni powieść, kipiąca nimi aż po brzegi kart, serwuje rubaszną biesiadę ze słów o rodzinie, narodowościach i tajnikach dobrego smaku". Czy czytelniczki z DKK też tak twierdzą? Dyskusja toczyła się 15 września br. w Bibliotece w Klenicy.
Bohaterem jest Hassana Haji zdumiewający smakosz, który opowiada dzieje swojego życia. Prowadził on w Bombaju skromną restaurację. Zmuszony do emigracji, osiedla się we francuskiej wsi Lumiere, naprzeciwko znanego francuskiego kucharza i zakłada tam maleńką restaurację oferującą dania kuchni indyjskiej. Jej wielki sukces wywołuje międzykulturową wojnę. Nie podoba się Madame Gertrude Mallory, miejscowemu autorytetowi kulinarnemu i genialnej, choć powściągliwej, właścicielce konkurencyjnej Le Saule Pleureur. Wszystkie próby mające na celu przepędzenie nowych mieszkańców z miasta sprawiają, że w życiu Madame Mallory i rodziny Haji zmieni się bardzo mocno.
Morais stworzył historię lekką i dosyć przyjemną w odbiorze. Pozytywna częścią tej książki jest to, że składa ona hołd sztuce kulinarnej, pięknie opisuje poszczególne potrawy i składniki. Czytając tą książkę można ponieść się fantazji zmysłów. Została ona zekranizowana więc zachęcamy także do obejrzenia filmu i wyciągnięcia wniosku- film czy książka jest lepsza?
Monika Kubacka
GBP Bojadła, Filia Klenica

Fundusze Europejskie dla rozwoju Lubuskiego.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Lubuskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.