Na listopadowym spotkaniu DKK w Brzeźnicy gościła książka pt. „Podróż na sto stóp” R. C. Morais .
„Bez wątpienia najlepsza powieść wszech czasów osadzona w świecie kulinariów” – Antony Bardin.
„Podróż na sto stóp” to aromatyczna komedia w reżyserii Losse Hallstroma, twórcy takich hitów jak „Czekolada” i „Co gryzie Gilberta Grapea” Film wyprodukowali Steven Spilberg i Opran Winfrey.
W podobnym tonie utrzymane są inne liczne recenzje tej powieści. Książka jest podzielona na cztery rozdziały, w których akcja toczy się w Londynie, Mombaju, Lumiere i Paryżu. Każda część zawiera losy głównego bohatera, Hassana Haji i jego rodziny działającej z dużym powodzeniem w miejscowej branży restauracyjnej.
Bohater zmuszony przez wiele takich czynników zewnętrznych jak: nietolerancja w społeczeństwie czy wydarzenia związane z emigracją z Indii do Europy, wyjeżdża najpierw do Londynu, a później do małej francuskiej miejscowości Lumiere.
Hasan i jego bliscy postanawiają zacząć wszystko od nowa. Pierwszym ich krokiem jest otwarcie restauracji oferującej dania kuchni indyjskiej. Bohater syn Abbasa to chłopiec o ogromnym talencie kulinarnym i absolutnym smaku. Chociaż bardzo kocha rodzinną kuchnię to jest też bardzo ciekawy innych smaków, technik kulinarnych oraz wszelkiej wiedzy z tym związanej. Kuchnia Francuska zajmuje szczególne miejsce w jego sercu. Czytając tę książkę czytelnik ma wrażenie, że autorowi chwilami zabrakło energii i polotu. Plusem tej pozycji są niektóre opisy potraw zaciekawiające zaskakującym zestawieniem smaków- oraz nieliczne ciekawe epizody. Największym jednak plusem jest to, że autor składa hołd sztuce kulinarnej, pięknie opisuje różne potrawy i składniki.
Minusem jest natomiast nijaka fabuła. Dla niektórych wędrówka z bohaterami po targowisku staje się nudna, dla innych zaś tą wędrówka to prawdziwa uczta zmysłów.