news365.pl
25.03.2011 r., w Instytucie Zarządzania i Inżynierii Rolnej w Kalsku, odbędzie się V Międzynarodowa Konferencja Winiarska. Konferencja organizowana jest przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Sulechowie oraz Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku na zlecenie Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. W spotkaniu udział weźmie Marszałek Województwa Lubuskiego Elżbieta Polak.
Konferencja jest odpowiedzią na potrzebę połączenia praktyki z nauką, co pozwoli na podjęcie dyskusji o możliwościach, nowych rozwiązaniach w uprawie winorośli i przyszłości produkcji lubuskiego, markowego wina. Przedstawienie najnowszych trendów w nauce, a także możliwość prezentacji doświadczeń innych krajów wpisuje się w koncepcję rozwoju winiarstwa lubuskiego. Konferencja będzie także okazją do prezentacji dotychczasowych osiągnięć lubuskich winnic oraz podzielenia się doświadczeniami PWSZ w Sulechowie i LODR Kalsk w odtwarzaniu winiarskich tradycji województwa lubuskiego. Uczestnikami konferencji będą producenci winorośli i wina z województwa lubuskiego oraz z zagranicy, pracownicy naukowi PWSZ w Sulechowie, a także specjaliści z LODR Kalsk.
Program:
09.30 - 10.00 - Otwarcie konferencji i powitanie uczestników przez Marszałka Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze Elżbietę Polak
10.00 ? 10.30 - Stan upraw winorośli w województwie zachodniopomorskim ? dr hab. Piotr Chełpiński, dr inż. Ireneusz Ochmian
10.30 - 11.00 - Dietetyczne i terapeutyczne właściwości winogron deserowych i wina - Lyudmil Angelov, Bojan Stalev
11.00 ? 11.15 - przerwa
11.15 ? 11.45 - Zależność wielkości i masy liści odmiany ?Danmarpa? od zastosowania szczepionek mikoryzowych - dr inż. Marcin Kolasiński
11.45 ? 12.15 - Wyniki plonowania winorośli na podstawie prowadzonych doświadczeń ? mgr inż. Jan Gembara
12.15 ? 13.45 - Ustawodawstwo dotyczące produkcji winiarskiej ? dr Izabela Lipińska
13.45 ? 14.00 - przerwa
14.00 - 14.30 - Wpływ sposobu maceracji na badanie moszczu i wina - dr hab. Piotr Chełpiński, dr inż. Ireneusz Ochmian
14.30 ? 15.00 - Wspomaganie decyzji w ochronie winorośli ? dr Zbigniew Czaczyk
15.00 - 15.30 - Ochrona winorośli przed mączniakiem rzekomym ? prof. dr hab. Tadeusz Baranowski
15.30 - 16.00 - Pozostałości pestycydów w winach znajdujących się w obrocie na terenie Polski - dr Zbigniew Czaczyk
16.00 ? 16.15 - Panel dyskusyjny.
16.15 - Poczęstunek dla uczestników konferencji.
W trakcie trwania konferencji obędzie się prezentacja lokalnej winnicy, połączona z degustacją wina własnej produkcji.
Kartę zgłoszenia (tu do pobrania: http://lodr.pl/karta-zgloszenia.pdf) prosimy przesłać w terminie do 15 marca 2011 r. pocztą, lub na skrzynkę e-mail: iziir@pwsz.sulechow.pl
Ten adres e-mail jest chroniony przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć , lub fax-em na nr tel.: 068 352 94 58.PS Zainteresowanych przetwórstwem produktów z własnego gospodarstwa rolnego zapraszamy także na konferencję nt: ?Przetwórstwo surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa rolnego?, którą ostatecznie zaplanowano na dzień 22 marca br. w Sali Kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej Górze.
(Z przyczyn niezależnych od organizatorów, uległ zmianie termin konferencji z 21 na 22 marca 2011 r. - wtorek. Miejsce konferencji, czyli Sala kolumnowa Urzędu Marszałkowskiego
w Zielonej Górze, godzina rozpoczęcia oraz program konferencji pozostał niezmieniony.
Za zaistniałą sytuację organizatorzy bardzo przepraszają)
Na pewno warto wysłuchać referatów:
10.30 - 10.45 - Wymagania, obowiązujące przepisy oraz nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych - Janusz Gralak, Zastępca Wojewódzkiego Inspektora WIJHARS Zielona Góra
12.45 ? 13.00 - Możliwości uzyskania dofinansowania na działalność w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego - Elżbieta Kwaśniewicz, Dyrektor ARiMR w Zielonej Górze
13.15 - 13.30 - Marketing produktów dobrej jakości, pochodzących z własnego przetwórstwa ? Jacek Urbański, Prezes Zarządu Zielonogórski Rynek Rolno-Towarowy S.A. w Zielonej Górze.
Pełny program konferencji: http://lodr.pl/imprezy-rolnicze/konferencja-21-marca