news365.pl
22.03.2011 r. o godz. 10.00 w Sali Kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego odbędzie się konferencja nt.: ?Przetwórstwo surowców rolniczych na poziomie gospodarstwa rolnego?, której organizatorem jest Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego.
Tematem konferencji będzie omówienie obowiązujących przepisów oraz nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach rolnych zajmujących się przetwórstwem oraz bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego, możliwości przetwórstwa wołowiny w warunkach gospodarstwa rolnego, możliwości uzyskania dofinansowania na działalność w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego, hodowli jeleniowatych oraz przetwórstwo mięsa.
Ponadto w trakcie trwania konferencji odbędzie się prezentacja 6 gospodarstw rolnych, produkujących żywność na poziomie własnego gospodarstwa tj.:
1. Gospodarstwo Rybackie ?KARP? Sp. z o.o Osiecznica ? Zdzisław Banaszak i Leon Górski
2. Bomofar, Ferma Jeleni w Dąbrówce- W.Piasecki, M.Buda, J.Borkowski
3. Zakład Wyrobów Wędlin Metodą Tradycyjną w Radoszynie ? Ewa Kasprzak
4. Gospodarstwo rolno-warzywne w Lipkach Wielkich ? Henryk Sondej
5. Gospodarstwo Pszczelarskie w Gralewie ? Wiesław Dudek
6. PHPiU MADAKS w Przytocznej ? Stanisław Mikanowicz
W konferencji wezmą udział przedstawiciele urzędów marszałkowskich z województw ościennych, starostw, miast i gmin z obszaru województwa lubuskiego, a także przedstawiciele środowisk rolniczych.
Celem konferencji jest propagowanie produkcji zdrowej żywności w aspekcie odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku oraz jako szansa na dodatkowe źródło dochodu rolnika.
www.wimbp.zgora.pl